انقلاب صنعتی

قرن نوزده، عصر طلوع سنت های نو یا غروب عظمت اعصار گذشته می باشد.
انقلاب صنعتی، در قرن هجدهم با پیدایش و تولید کارخانه ها شکل گرفت. (در سال 1769 ماشین بخار توسط جیمز وات در انگلستان اختراع و طلیعه انقلاب صنعتی بود.)
آهن در انقلاب صنعتی به علت نحوه تهیه آن اهمیت پیدا کرد. اگر چه آهن ماده تازه ای نبود و در دوره های ماقبل تاریخ مورد استفاده بوده است. با این همه این ماده در ساختمان های کلاسیک عهد عتیق به امساک بکار می رفت. هم یونانیان و هم رومیان، برنز را چون در مقابل باران و هوا مقاومت بیشتری داشت بر آن ترجیح می دادند. مقاومت نسبتا کم آهن در مقابل باران و هوا و عدم استفاده از آن در دوره های کلاسیک که سر مشق و نمونه ای برای معماران بعدی بوجود آورد. تنها علل نقش کم اهمیت آهن در ساختمان نبود. مشکل دیگر این بود که تهیه آن فقط به میزان نسبتا ناچیز میسر بود.
در نخستین مرحله صنعتی شدن، احداث راه آهن و صنعت نساجی پیشگام تحول اقتصادی بودند.
اما در دوران انقلاب صنعتی بعلت شناخت ساختمان مولکولی آهن، و تغییر در روش تهیه میزان استفاده از آن دگرگون شد.
اولین خط آهن در انگلستان در سال 1825 احداث شد. و تا سال 1840، هشتصد کیلومتر راه آهن در انگلستان کشیده شد.
از تبعات انقلاب صنعتی، رشد سریع شهرنشینی بود. صنعتی شدن کشاورزی و احداث کارخانجات در اطراف شهرها و همچنین ارائه خدمات جدید در شهرها باعث جابجایی جمعیت گردید و ساکنان عمدتا کشاورز در روستاها روانه شهر برای کار در کارخانجات شدند.
سرمایه داری جایگزین زمین داری شد. سرمایه داری، منجر به تولید انبوه شد و بدین ترتیب قدرت خرید بالا رفت. افزایش تولید، وفور کالا و کاهش قیمت را در پی داشت.
از نظر منتقدین، تمدن سبب شیفتگی به مادیات و ترک علائق و ارزش های انسانی شد.
تاثیر انقلاب صنعتی بعد از انگلستان بر فرانسه (بعد از 1830)، بعد بر آلمان (بعد از 1850) و امریکا (بعد از جنگهای داخلی) و نهایتا بر آسیا و ژاپن و تبدیل آن به کشور صنعتی (غول صنعتی)
اولین نمونه کارخانجات شامل کارخانه نخ ریسی و پارچه بافی می باشد.
صنایع مربوط به ساختمان نیز به سرعت پیشرفت کرد. صنعت شیشه سازی در نیمه دوم قرن هجده گسترش یافت. آسانسور در اواسط قرن نوزدهم در نیویورک اختراع شد.
شاید بتوان اذعان کرد که هیچ پدیده ای در تاریخ شهرسازی، چه در اروپا و چه در سایر نقاط جهان به اندازه اتومبیل بافت شهرها را تغییر نکرده باشد.